Kispál és a Borz búcsúkoncert @ Sziget fesztivál - Aug.9. - 19.00

Szeretnék most egy hosszabb hangvételú posszttal megemlékezni az elmúlt több mint 20 év legmeghatározóbb magyar alternatív rock bandájáról.

"Az egyetlen forradalmár vagyok a városban..."
1987-ben még a rendszerváltás előtt, Pécsen a tanárképzőn megalakul a Kispál és a Borz nevű formáció. Hogy miért Kispál és a Borz lett a név? Mert Kispál előtte csak állatneveket tartalmazó zenekarokban játszott (pl.: Vadkans), és erre a kompromisszumra jutottak.

Kezdetben 4 főből áll a formáció: Kispál András, Lovasi András, Brätigam Gábor és Ózdi Rezső. Ózdi Rezső és a zenekar útjai elég hamar szétváltak, így Lovi vette magára a basszusgitáros szerepét. Első demojuk, Tökéletes helyettes 50 percig címmel, majd 1990-ben a Naphoz Holddal című lemez. Az albumnak nem ez akart lenni a címe, hanem Napozz Holddal, de egy telefonos félrehallás eredményeként így sikeredett.

"Haaaa lefekszem a hóóóóba..."
Így indul a nagybetűs Kispál és a Borz sztori, Kispi szájában még nem lóg a cigi (legalábbis a klipben) és egy lelkes, lázadó ifjú zenekar kerül be a köztudatba. Majd készül egy jó magyaros vidijóklipp:

"És most nincs más hát jöjj elő, Húsrágó Hídverő..."

A három fős zenekar szekere országos szinten elindul, és szépen kinövik a Fekete Lyukat. 1992-ben következik egy újabb lemez Föld, kaland, ilyesmi... címmel, ami szerintem máig az egyik legjobb albumuk. Egyszerűen nagyszerű, hogy mennyire összepasszolnak a számok hangulatilag, szövegileg... nagyon egyben van az anyag!

"Sokat keres... Az én szívem..."

Lovi még ifjú titán, igazi SZTK-s szemüveg, fiatalos cincogó hang és egy gyerekkori élmény feldolgozása, ahogy a nagyapa által kifogott halak vergődnek a padlón. Ihletben még egyáltalán nincs hiány, így rövidesen - 1993-ra - elkészül az Ágy, asztal, tv című lemez.

"És a végén mindenki összeáll egy képpé..."

Vajon ezzel a melankólikus számmal fejezik be a Szigetes utsó koncertet??? Na mind1, ennyire ne haladjunk előre, mert ebben az időszakban úgy nőnek ki a Kispál lemezek a földből mint a gomba. Alig telik el egy év, és már jön is 1994-ben a Sika, kasza, léc című album.

"Jutka átúszott a folyón... elvitte a fényképét innen a házból..."

Ha választanom kéne, hogy melyik a kedvenc Kispál számom, nálam a Jutka az abszolút befutó... iszonyat egyszerű, mégis csodálatos... nekem ez testesíti meg az igazi Kispál és a Borz hangulatot - Senki nincsen, senki nincsen, úgy ahogy te itt nekem.

Időközben némi átalakuláson megy át a zenekar, hiszen Bräutigam Gábort, Tóth "Csülök" Zoltán váltja a dobok mögött. A váltás oka, hogy Bräutigam nem fejlődött a zenekarral együtt, és egy technikailag ügyesebb dobosra volt szükség a folytatáshoz. Csülök mellett még Vittay Ferenc és Dióssy D. Ákos is  csatlakoztak a bandához, utóbbi azóta is szerves része retró szintihangjaival a banda hangzásvilágának, koncerteken pedig állandó körzeműködővé vált Leskovics "Lecsó" Gábor. Immáron ezzel a kibővült felállással készítették el 1996-ra az Ül című albumot (melyet egy demo felvétel előzött meg Élet a légypapíron címmel).

"A kilőtt nyilat, körbe járta..."

A tagcserék és szerintem a fenti videóklipp is azt mutatja, hogy egy egyre komolyodó zenekarral állunk szemben. Ezt az is jól példázza, hogy a zenekart felkérik 4 klasszikusnak számító nóta megreformálására a Csinibaba c. filmhez.

Ehhez a felvételhez kapcsolódik egy jó kis sztori (forrás - Privát Rocktörténet):
Kispál: - Csülök olyan pozitívumot hozott a zenekarba, hogy megtudtuk csinálni a Csinibabát. Szigetre kimentünk szórakozni, jól berúgtunk annakidején...
Lovi: - Félig be voltunk rúgva már, és akkor hívott fel a stúdió vezető, hogy itt ül reggel 10 óta. És mondtam, jah... ööö... meg volt beszélve, hogy fel kell vennünk a Csinibabát, ezt a 4 számot, és akkor elmentünk, fölvettük. Hajnali 5/6 felé fejeztük be, énekestül, mindenestül... 4 számot de úgy hogy egyáltalán nem volt kitalálva semmi. Voltak ilyen riffek, leszedtük az akkordokat már próbán, és gondoltuk a stúdióban majd valamit csinálunk. A Kispált közben lezuhanyoztattuk kétszer, mer az berúgott ott a stúdióban is... és akkor emlékzem, hogy alsógatyában gitározott :) - a Csülökkel pik-pakk lehetett dolgozni...

"Kicsit szomorkás, a hangulatom máááma..."

Na valahogy így született meg az a 4, szerintem iszonyatosan eltalált, nóta a Csinibaba soundtrackre, amelyek hatására a Kispál és a Borz bekerült a köztudatba, és terjedt el szélesebb körben! A Csinibaba sikerét sikerült jól meglovagolni a soron következő 1997-es Bálnák ki a parta című lemezzel, melyen a mindenki által ismert Emese c. szám szerepel.

"Emese jött, és megállt a gyógyszertárban és arra várt..."

Ekkortájt már létezett a Z+ zenei csatorna, akik valószínűleg sokban hozzájárult a Kispál járvány terjedéséhez országos szinten. A zenekar 10 éves lett így hát meg kellett ünnepelni ezt a nemes alkalmat a Happy Borzday c. koncertalbummal, ami szerintem a leghangulatossabb koncertfelvételük.

"Békétlen has és parttalan homlok..."

Nem telt bele egy év sem, és már jött is a következő lemez - 1998-ban - Holdfényexpressz címmel. Ez a lemez talán már egy kissé melankólikusabbra sikeredett, mint amit megszokhatott a közönség, de a zenekar egyik legnagyobb slágere mégis erről az albumról származik - Ha az életben... - melyet a 2006-os "Álomsláger" szavazáson minden idők 3. legkedvencebb dalának választották.

"Ha az életben nincs már több móka, meghalunk..."

A következő lemezre már egy kicsit többet kellett várni, mert ha jól emlékszem 2000 őszén került kiadásra Velőrózsák címmel. Ha az előző lemezre azt mondtam, hogy egy kissé melankólikusra sikeredett, akkor az igazi melankólia a zenekar táján most ütött be, és egy olyan csodás számot szűlt mint a felejthetetlen Hang és fény.

"Nem figyeltem bocs, pedig mentél TV..."

Szerintem nincs olyan igazi Kispál és a Borz fan akinek ne kapcsolódna, egy-egy számhoz személyes élménye. Legyen szó hatalmas berúgásról, buliról, tömegszörfről, barátról, barátnőről, acélbetkós szájbarúgásról, bukásról, esésről, őrültségről, szépségről, vidámságról, örömről, szomorúságról, szakításról... a sort a végtelenségig folytathatnám a lényeg tényleg az, hogy mindenkinek jelent egy-egy szám személyesen valamit.

A Hang és Fény az egyik első szám volt, amit megtanultam basszusgitározni. Valahogy mindig amikor meghallom, elgondolkodom az életen... "sok szép halott állat mutassa neked, hogy mennyivel jobb állat". Ezen felül pedig még eszembe jut a szalagavatóm is, amikor basszusgitár-zongora duóban előadtuk ezt a számot (enyhén ittasan, és persze nem én énekeltem, mert az bűn lett volna).

"Fényben úszunk, minden részünk utoljára szép..."

Íme még egy favorit nóta ami mindig a Sportszigetet juttatja eszembe, ahol mintegy 3 órát álltunk/ültünk/ittunk sorban a Bee csúzliért, melynek az volt a lényege, hogy kettőtöket egy drótkötéllek, rugókkal, feltúrbózott fém gomben ücsörögve kb 100-al kilőnek a levegőbe. Gyorsulás közben, majd arccal lefelé ordítottuk, hogy "Ha ez a véééég, nekem tetszik, ha ez a vééég"... nagyon király élmény volt, amit szerintem sosem felejtek el.

Na de térjünk vissza a zenekar háza tájára... 2000-et írunk, kissé melankólikus lemez után, amivel Lovi nem volt elégedett úgy döntött, hogy csinál egy "saját" albumot Bandi a Hegyről címmel, mely 2001-ben került kiadásra. Ez a lemez bár Lovasi András neve alatt fuott, igazából a Kispál és a Borz tagjai játszanak az összes számban.

"Mire megtanultam a leckét, új lecke van..."

A zenekaron eluralkodott egy kisebb alkotói válság, melynek vége Csülök kilépése lett, és helyére Michael Zwecker érkezett. Aki egy amolyan szeletelős, nem túl technikás, ámbár szívvel játszó beat-rockdobos volt. Vele nyomták végig 2002-ben a 15 éves Élősködés névre hallgató koncertturnét. Ezek után nagy nehezen elkészült egy új lemez 2003-ra Túristák bárhol címmel, mely egy teljesen új Kispált hozott a közönségnek.

"Fényben ülés és szél tolás..."

A Kispál és a Borz némileg stílust váltott, és ezen az új poposabb vonalon elindulva elkészítették 2004-re az Én szeretlek téged c. lemezt. Mely az utsó kiadott albumuk, ha a 20 éves koncertalbumot nem számítjuk. Ez a lemez szerintem elég jól sikerült, sokkal jobban mint a Túristák bárhol, mert arról az albumról igazán a Csillag vagy Fecske vált csak kedvenccé.

Az ezt követő években a Kispál és a Borz igazából koncertzenekarrá vált. Interjúkról és a folyamatos dobos váltásokról érezhető volt, hogy alkotói válságba kerültek. Lovasi András az eredetileg hobbizenekarnak induló Kiscsillagba fektette az energiáit, és a Kispál és a Borz egyre kevesebbet koncertezett. A fogyó koncertek száma és a nagyon sokáig készülő lemez betette a zenekarnál a kaput, és végül idén bejelentették, hogy köszönik szépen, ennyi volt. 23 év után a Kispál és a Borz, mint olyan megszűnik létezni, és nem kívánnak búcsúkoncertek tömkelegével visszatérni, hanem 2010. augusztus 9-én leteszik a lantot, és ki-ki folytatja a saját útját. Még egy utolsó videjóklip... és búcsúzok én is ettől a poszttól.

"A szél mindig szárítja a lelket..."

Zárom soraim, és amolyan díjátadósan szeretném megköszönni a zenekarnak:
- Lovasi Andrásnak, az elvont dalszövegeket, néhány szállóigévé vált mondatot, azt hogy 9-1-re elverhettem csocsóban
- Kispál Andrásnak, hogy egy igazi szívvel teli ember, egyedi gitárjátékkal és kőkemény falusi temperamentummal
- Bräutigam Gábornak, az egyszerű ámbár teljesen odaillő dobjátékát
- Csülöknek, a Bálnák ki a partra albumon és a Múlató c. számban (elő verzió) nyújtott csodás teljesítményét
- Diósy D. Ákosnak, hogy nem ütette ki magát a helyi menőcsávóval, és jól szétvertük egymás hasát hobbiből egy csedesülős koncert után Balassagyarmaton csak úgy baráti alapon (mert nekifutásból gyomorszájra ütni jó móka)
- Leskovics Gábornak köszönöm a sokszori ingyenjegyeket, amiket Deák Ferenc barátomon keresztül kaptunk tőle
összességében KÖSZÖNÖM minden mostani és egykori KISPÁL ÉS A BORZ tagnak és rajongónak, hogy az életem aktív része voltak!

...persze anyámnak, apámnak, Istennek is köszönöm... és persze LEGYEN VILÁGBÉKE :)
...jah és hétfőn ne mutogassátok a "Fácán Jelét" :D

A teljesség igénye nélkül, néhány feledhetetlen darab a zenekartól (kronológiában): Lefekszem a hóba; Húsrágó, hídverő; Kicsi csillag; Szőkített nő; Autók a tenger felé; Halszív; Bujtogató; Jönni fog egy lovas; Kényszer, érdek, ösztönélet; Levesek porból; Zsákmányállat; Tingli-tangli; Volume; Sültkrumpli; A pécsi szál; Jutka; Éjjeli lámpa; Helló; Meghatás; Apa, anya és a kígyó; 0 óra 2 perc; Emese; Disznók tánca; Ha az életben; Tesis a világ; Nagyvárosi románc; Az utolsó aktus a földön; Múlató; Ha ez a vég; Kicsit hadd; Hang és fény; Apa övének a csattja; Csillag vagy Fecske; Csiga; Iszonyú lassú; Kép mindenkiről; Van-e nálatok alkohol...

Belépő: 6000 HUF
Helyszín:
Sziget Fesztivál
Dátum: 2010.08.09.
Kezdés: 19.00

Címkék: sziget fesztivál könnyűzene alternatív muzsika búcsúkoncert 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestikoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr762202812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballator 2010.08.09. 16:17:26

Izé... A Jutka valóban nagy szám és nekem is alap, mióta megjelent. Még Ózdi Rezsővel kezdték írni, s csak jó sokára lett belőle szám, mikor Ózdi már nem játszott ott.
Azt írod: "nekem ez testesíti meg az igazi Kispál és a Borz hangulatot" Ez a Kiscsillaggal jött vissza több mint 10 év után, amiben újra játszik.

A Csinibabával valóban igazán befutottak, nem is lehetett könnyű nekik durva váltás volt, megváltozott a szerepük. Emlékszem, hogy egy PECSA béli koncertet félbehagytak, mert valaki láttán a Csinibaba sikerét meg a felaggatott reklám-molinókat odakiabálta, hogy "a Kispál ne legyen biznisz". Lovasi kicsit magyarázott, hogy hát izé, aztán inkább hazament.

Személyes élményem jóval korábban volt, még amikor megszöktem a koleszból, hogy elmenjek a gödöllöi kb 150 fős Trafóba koncertre. Cinkostársam édesanyám volt, akivel mentem, és az asztalon táncoltuk át az éjszakát ha jól emlékszem 94-ben.